Ingredienser
Ca. 20 stk. Boller
1 kg | hvetemel |
550 g | h-melk |
170 g | sukker |
15 g | salt |
5 g | kardemomme |
1 stk | egg |
50 g | gjær |
150 g | mykt smør i terninger |
Vaniljekrem
5 dl | h-melk |
90 g | sukker |
1 stk | vaniljestang |
2 stk | egg (ca.100g) |
35 g | maizenna |
Fyll
5 dl | fløte |
friske jordbær | |
melis |
Deilige fastelavnsboller
Snart er det Fastelavn, en god anledning til å glede noen med deilige fastelavnsboller fylt med hjemmelaget vaniljekrem og rørte jordbær. Vi deler gjerne vår oppskrift.
Boller
- Vei opp og ha alle ingrediensene unntatt smøret i en eltebolle, kjør i 15 minutter på lav fart til deigen slipper bollen. Tilsett romtemperert smør i små terninger og elt deigen i ytterligere 5 minutter, til smøret er godt eltet inn og deigen slipper i kantene på bollen.
- Dekk til bollen med et klede og sett til heving til dobbel størrelse på et lunt sted.
- Del deigen i emner på ca 100 gram hver og trill ut boller. Legges på et brett med bakepapir og sett til etterheving i en times tid. Pensle bollene med et sammenpisket egg.
- Stek bollene på 200 grader i ca. 15 minutter til de er gyllene og fine
Vaniljekrem
- Rør sammen egg og maizenna i en bolle til blandingen er glatt og uten klumper.
- Ha melk og sukker i en tykkbunnet kasserolle. Snitt vaniljestangen på langs og skrap margen ut av stangen, ha både marg og vaniljestang i melken. Sett til koking.
- Når melkeblandingen koker, helles halvparten av den i eggeblandingen under omrøring.
- Hell blandingen av egg og melk tilbake i kasserollen og kok opp under omrøring. La kremen koke i 2 minutt mens du rører godt.
- Trekk kasserollen fra varmen og ta ut vaniljestangen.
- Avkjøles.
Fyll
- Pisk fløte til krem og bland 50/50 med vaniljekrem.
- Del bollene i 2, fyll bunnen med krem og rørte jordbær, legg på toppen av bollen og dryss med melis.
Foto: Schjærven